Saariston rengastiellä

28.6.2024

Kulttuurikaaren, Luustoyhdistyksen ja HämeBussin yhteisretkenä kierrettiin Saariston rengastie kahdesti, 12.6. ja  26.6.2024

Retki alkoi Kustavista, joka oli kiertoajelumme  ainoa suomenkielinen itsenäinen kunta ja jatkui saarelta toiselle kahdeksan lossin ja seitsemän sillan kautta

Ruotsinkieliset saaristokunnat Iniö, Houtskari. Korppoo ja Nauvo liittyivät vuonna 2009  Paraisten kaupunkiin. Liitos ei kuitenkaan poistanut saarten omaleimaisuutta ja identiteettiä. Vielä tänäänkin iniöläiset  ja korppoolaiset ovat enemmän iniöläisiä ja korppoolaisia kuin paraislaisia.

Jokainen saarikunta muodostuu useasta saaresta, joilla on oma persoonallisuutensa ja historiansa. Yhteistä kuitenkin on, että saaristossa kukaan ei pärjää yksin. Yhteistyössä ja yhteisöllisyydessä on voimaa. Joskus ei sekään riitä. Kun Iniössä paloi jo toinen puukirkko 1700-luvun lopulla, päätettiin rakentaa kivikirkko. Mutta kun omat varat  eivät riittäneet, pyydettiin kirkolta kahdesti kolehti koko Ruotsi-Suomen alueelta.

Saaristossa pitää olla myös monitaitoinen. Pappi toimii myös kanttorina ja kirkonkelloja soittavat koulutetut vapaaehtoiset. Haudankaivajia ei ole, vaan sukulaiset tai naapurit kaivavat haudan

Matkalla myös ruualla on tärkeä rooli. Aamukahvin nautimme Kustavin käsityökylän kahvilassa herkullisten munkkien kera. Käsityöläiskaupoista löytyi niin lasisia koriste-esineitä kuin rapujuhlien mekkoja.

Lounaaksi meille oli valmistettu seurakuntatalolle runsas saaristolaispöytä, josta löytyi jokaiselle jotakin niin kylmää kuin lämmintä herkkua.  Paikan emäntä Luula, on todellinen monitaitaja. Hän on myös taksiyrittäjä, joka vie aamulla lapset kouluun, tulee sitten valmistamaan heille kouluaterian, palaa kouluun opettamaan talousoppia, talousopettaja kun on, ja vie illalla lapset koulusta kotiin. Luula hoitaa myös niin yhteisten kuin yksityistenkin juhlien tarjoilut.

Iltapäiväkahvit ja lohileivät nautimme Paraisten keskustassa uudessa Jazz Cafe Axossa. Ensimmäinen ryhmä sai kuulla elävää musiikkia, jälkimmäinen ryhmä kuunteli musiikkia nauhalta.

Ensimmäinen retki alkoi tihkusateessa, joka kaikkosi jo Forssan kohdalla. Jälkimmäisen retkipäivän kerrottiin olleen erittäin helteisen koko maassa, mutta me nautimme raikkaasta meri-ilmasta. Molemmilla retkillä meitä kuljetti Joonas ja erinomaisena oppaana toimi Oona, joka kertoi meille elävästi saariston historiaa ja nykypäivää.

Teksti Ritva-Liisa Aho

Kuvat Hans Richter ja Ritva-Liisa Aho

 

 

Suuremmilla lautoilla voi pitemmillä väleillä jaloitella kannella tai kiivetä toiseen kerrokseen katsomaan näköaloja.
Houtskarin puukirkko on rakennettu talkoilla niin, että jokainen kylä teki oman osastonsa Vielä nytkin läheisen vanhainkodin asukkaat sijoittuvat kirkkoon hajalleen, oman kylän penkkeihin.
Iniön puukirkot paloivat kahdesti 1700 luvulla. Haluttiin kivikirkko, mutta kun omat rahat eivät riittäneet, pyydettiin kolehteja koko Ruotsi-Suomen alueelta ja saatiin kirkko valmiiksi.
Kulttuurikaaren matkavastaavan Arja Lahden ympärillä aktiivisia kaarelaisia retkeilijöitä.
Rantakallioilla saimme ihailla monia linturetkikuntia.
Luulan herkullinen saaristolaisopöytä. Saaristossa on varmaan joulu ainainen, koska rosolli, paikallisesti "sallatti", kuuluu myös kesäruokiin.