Menneitä muistellessa vuodelta 2021

TERVEHDYS KULTTURIKAAREN JÄSENILLE  17.12.2021

Hyvä Kulttuurikaaren jäsen
Torstaina 16.12. 2021 koettiin kulttuurikaarelaisten keskuudessa kuluneen vuoden kenties tunnelmallisin kohtaaminen, kun lähes 30 henkilöä lauloi maskien takaa ja kädet desinfioituina kaikkein kauneimpia joululauluja. Lauluhetki oli viimeinen kolmesta joululaulujen yhteislaulutilaisuudesta. Siellä lauletut laulut olivat niitä, joiden sanat ja sävelet ovat koskettavia ja hartaita ja joihin sisältyi rakkaita muistoja. Tähän yhdessäoloon päättyi vuoden 2021 hyvin niukaksi
jäänyt toiminta.

Kulttuurikaari on ollut onnekas saadessaan käyttöönsä korvausta vastaan Viisaritalon tilat. Siten yhteislaulutuokiot, tanssi- ja pingisharjoitukset ovat saaneet jatkua tautitilanteesta huolimatta. Kevätkausi 2022 on utuinen. Alkutalven elämme hiljaiseloa ja odottelemme parempia aikoja. Kevään lähestyessä etsimme uusia vaihtoehtoja, olkoon se siten makkaranpaistoa tai nuotiokahvittelua.

Toimintaryhmistä Näytelmäpiiri Hulvattomat ja Kirjoittajapiiri kokoontuu kevätkaudella Kumppanuustalossa sovittujen aikataulujen mukaan. Kirjoittajapiiriin ovat tervetulleita uudet harrastajat. Kirjoittaminen on paitsi tarpeellinen jokapäiväinen taito myös harrastus, joka hoitaa ja ravitsee kieltä ja mieltä. Ryhmän vetäjänä on Marja-Leena Pesonen.
Kirjoittajapiirin kokoontumispäivät näet näiltä sivuilta.

Hoivakotien ja Pysäkin ohjelmahetket ovat edelleen tauolla, joten esiintymisryhmä, kuten soittajat ja laulajat odottelevat edelleen pääsyä hoivakotien ja Pysäkin ohjelmahetkiin. Retkien sekä taide- ja kulttuuritilaisuuksien suunnittelu on toistaiseksi epärealistista.  Pidetään silti mielemme vireänä etsimällä oma-aloitteisesti arjestamme 
taide- ja kulttuurikokemuksia antamalla aivoillemme ja kaikille aisteillemme töitä.

Hyvää ja rauhaisaa joulua ja onnea vuodelle 2022.

KULTTUURIKAAREN HALLITUS /psta PLV



Ja hyvä, lämmin, hellä

on mieli jokaisen:

oi, jospa ihmisellä

ois joulu ainainen!

– J. H. Erkko

TANSSIRYHMÄ LOPETTI TOIMINTANSA  3.12.2021

Tanssiryhmä perustettiin v. 2001 muutamien jäsenten toiveesta ja tullut siis toimineeksi 20 vuotta. Aluksi ryhmässä oli vain naisia. Miehet perustivat ns. Zorbas-ryhmän v. 2005 ja seuraavasta vuodesta lähtien ryhmät yhdistettiin. Lopettamiseen vaikutti parikin syytä. Ensiksikin epätietoisuus, missä harjoitellaan. Vakituinen paikka, Keinukamarin liikuntasali on edelleen suljettuna ulkopuolisille ja Viisarinkin kohtalo on vielä ratkaisematta. Toiseksi ryhmä ja minä sen ohjaajana olemme vanhentuneet. Hyvä yhteishenki on kannatellut ryhmää ja tanssin ohessa yhteiset hetket kahvipöydän ääressä ovat olleet antoisia ja yhteishenkeä kasvattavia. Ystävyys ei pääty. Tapaamme varmaan toisiamme kahvittelun merkeissä silloin tällöin.
Kiitos kaikille tanssijoille 20 vuoden ajalta. Yritämme järjestää tanssipuvuistamme näyttelyn Kumppanuustalossa alkutalvesta. Sen yhteydessä esitämme diakuvia eri hoivakodeissa otetuista esityksistämme.

Pirjo-Liisa Vilenius

Tanssiryhmän viimeinen harjoitus oli to 2.12. Tanssimme mieluisampia tansseja vuosien varrelta. Sen jälkeen siirryimme tanssitonttujen kattamaan kahvipöytään. Kuvassa ryhmä haikeissa tunnelmissa.

KULTTUURIKAARI ry UUDISTETUT SÄÄNNÖT ON REKISTERÖITY  19.11.2021

Uudistetut säännöt on rekisteröity

Pysäkin Kulttuurikaaren vuosikokous hyväksyi 1.9. 2021 hallituksen ehdottaman sääntöuudistuksen. Patentti- ja Rekisterihallitus vahvisti säännöt 17.11. 2021 ja ne astuivat voimaan välittömästi.

Aiemmat, yhdistyksen ensimmäiset säännöt olivat perustamisvuodelta 1999. Niiden sanamuoto ja osin sisältökin olivat 22 vuodessa vanhentuneet. Yhdistyslaki määrittelee yhdistyksen toiminnan raamit. Yhdistys antaa niille sisällön.

Seuraavassa uudistuneiden sääntöjen muutoskohdat:

NIMI JA KOTIPAIKKA: Yhdistyksen nimi on Kulttuurikaari ry ja sen kotipaikka on Hämeenlinnan kaupunki.

TARKOITUS JA TOIMINTA: Yhdistyksen tarkoituksena on ylläpitää ja tukea kulttuuriharrastusta, edistää kaupunkilaisten hyvinvointia sekä koota harrastajat yhteiseen toimintaan.

Toimintansa toteuttamiseksi yhdistys tukee erilaisia harrasteryhmiä, järjestää kulttuuriohjelmia mm. Vapaaehtoiskeskus Pysäkille, hoivakotien asukkaille ja kaikille avoimia ohjelmahetkiä, järjestää koulutustilaisuuksia ja retkiä, järjestää toimintansa tukemiseksi maksullisia konsertteja ja ohjelmallisia juhlia, julkaisee jäsentensä tuottamaa ja toimittamaa kirjallisuutta, video- ja äänitallenteita sekä järjestää taidenäyttelyitä.

HALLITUS: Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluvat vuosikokouksessa valittu puheenjohtaja sekä 4–6 jäsentä. Puheenjohtaja valitaan joka vuosi, hallituksen jäsenten toimikausi on 2 vuotta.

VUOSIKOKOUS, asia 9: valitaan 2 toiminnantarkastajaa ja 1 varatoiminnantarkastaja.

Uudet säännöt sisältävät toimintaa, jota Kulttuurikaari on toteuttanut vuosia sekä lisämahdollisuuksia laajentaa toimintaa resurssien sen mahdollistaessa.

KULTUURIKAAREN KUMMIPOIKA VALMISTUI LEVYSEPPÄHITSAAJAKSI  6.6.2021

Vuoden 2017 Kulttuurikaaren toimintakertomuksessa mainitaan, että yhdistys tarjosi harjoittelupaikan Keinukamarin info-pisteessä erytrealaiselle nuorelle miehelle, Tedros Okbaylle. Harjoittelu jatkui v. 2018 kevätkauden ja syyskaudella hän jatkoi vapaaehtoisena kielitaitoaan kartuttaen.

Tänä keväänä yritteliäs nuori mies valmistui levyseppähitsaajaksi Tawastian ammattiopistosta 3 opiskeluvuoden jälkeen. Tämä on iloinen uutinen myös ”pömpeliläisille”, jotka näkivät hänen reippaat otteensa niin valmistellessaan tiloja Keinukamarin ohjelmahetkiin kuin ohjatessaan Keinukamarin asukkaiden boccia-pelejä eteisaulassa.

Kulttuurikaarella oli v. 2012  irakilainen harjoittelija, Sawsan Hussein. Hänen kanssaan kielitaidon harjoittelusta tehtiin sopimus TE-keskuksen kanssa. Tedros itse kävi kysymässä harjoittelupaikkaa Keinukamarissa ja sittemmin harjoittelusta sovittiin maahanmuuttajien kielikoulun kanssa. Sieltä pidettiin yhteyttä Kulttuurikaareen ja sovittiin viikottaisesta työajoista. Kulttuurikaari palkitsi ahkeraa työmiestään tarjoamalla hänelle aterian Keinukamarin ravintolassa ja infon hoitajat tarjosivat hänelle auliisti kahvia, johon hän ei kuitenkaan ollut tottunut. Harjoittelujaksojen päätteeksi Tedros sai ansaitusti hyvät arviot työstään. Kielitaitokin parani pikkuhiljaa.

Teodros seurasi kiinnostuneena Tanssiryhmän tanssiharjoituksia Keinukamarissa. Houkuttelimme häntä mukaan. Sihen hän ei suostunut, mutta  näytti joitain askelikkoja oman maansa tansseista.  Saimme kutsun Tedroksen välityksellä maahanmuuttajen kielikoulun päätösjuhlaan. Se oli elämys! Kielikoululaiset innostuivat tansseistamme ja  yhtyivät joukkoomme seuraten askeliamme. Eri maalaisilla opiskelijoilla oli omia tanssejaan, joita he esittivät meille ja meno oli iloista ja äänekästä.

Edellisen kaltaiset yhteistyömuodot maahanmuuttajien kanssa ovat yksi tapa kotiuttaa heitä; arvostus ja uteliaisuus on molemminpuolista.

Palaan Tedrokseen. Harjoittelun jälkeen yhteys Kulttuurikaareen jatkui. Erityisesti puheenjohtajamme Arja on ollut jatkuvasti hänen kanssaan yhteydessä ja Arja, Arjan sisar Marjukka ja mies Juha ovat Tedrokselle tärkeitä tukihenkilöitä. He kannustivat mm. häntä opiskelemaan ammattiin, josta saisi pysyvän työpaikan. Omassa kotimaassaan Erytreassa Tedros oli ollut hitsaajan ammatissa, mutta Suomessa tarvittiin alalle ammattitutkinto. Niinpä 3 vuoden aherrus on nyt päättynyt ja tuotantotekniikan perustutkinto, osamialue levyseppähitsaaja, suoritettu. 

Kulttuurikaaressa kutsuimme Tedrosta kummipojaksemme, mutta ennenkaikkea hän on Arjan ja Juhan kummipoika. Toivomme kotoisan yhteistyön edelleen jatkuvan ja Tedroksen saavan pysyvän työpaikan Suomesta, mieluiten Hämeenlinnasta.

Tedros Okbay avasi meille, hänen kanssaan toimineille, positiivisen kuvan maahanmuuttajista.

Kirj. Pirjo-Liisa Vilenius

Tedroksen juhlapäivää vietettiin Arjan ja Juhan pihalla 4.6. vieraina myös Marjukka Ojala.
Tedros näyttää tutkintotodistustaan ja saamaansa Olkoon onni osanasi-kirjaa Juha Laineelle

KUULUMISIA KULTTUURIKAAREN VUOSIKOKOUKSESTA 18.9.2021

Kulttuurikaaren toimintavuosi 2020 sai päätöksensä vuosikokouksessa 1.9. 2021 Viisaritalossa, osallistujina 11 yhdistyksen jäsentä. Kokousta johti Hannu Riihivaara, sihteerinä Pirjo-Liisa Vilenius ja pöytäkirjan tarkastajina Ansa ja Ilkka Sipola.

Vuosi 2020 oli poikkeuksellinen. Siitä huolimatta yhdistys ei ollut aivan toimeton. Alkuvuodesta eri toimintaryhmät kokoontuivat aikataulujensa mukaan, esiintymisiä kertyi hoivakodeissa 55 ja   loppuvuodesta Viisaritalossa ja sen liepeillä oli 11 tapahtumaa.  Talous oli tappiollinen, niinkuin oli suunniteltukin. Sen olivat huolella tarkastaneet toiminnantarkastajat Liisa Lotti ja Ritva-Liisa Aho. Vuosikokous hyväksyi hallituksen ehdottamana, ettei jäsenmaksua peritä v. 2021. Tarkkaa toimintasuunnitelmaa vuodelle 2021 ei laadittu korona-ajan epävarmuuden vuoksi.

Hallituksen puheenjohtajana jatkaa Arja Ratava-Laine. Erovuoroisista Marja-Leena Mäkinen valittiin uudelleen, samoin Raija Rautiainen ja Reijo Lehtinen. Uutena hallitukseen valittiin Arja Lahti jo kesällä eroa pyytäneen Sirkka-Liisa Ruohon tilalle. Muuta hallituksen jäsenet ovat Leena Aarnipuu ja Pirjo-Liisa Vilenius.

Kokouksen merkittävä päätös koski sääntöuudistusta. Vanhat säännöt olivat muodoltaan ja sisällöltään vanhentuneet, uudistuneet säännöt vastasivat hallituksen ja paikalla olevien kokousedustajien tahtotilaa. Kokouksen hyväksymät säännöt ovat nyt Patentti - ja Rekisterihallituksen tarkastuksessa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Arja Ratava-Laine esitteli hallituksen hyväksymän kannanoton päivätoiminnan muutoksista Hämeenlinnan kaupungissa. Kannanotto julkaistaan Hämeen Sanomissa ja esitetään kaupungin hallituksen ja – valtuuston jäsenille.

"TUOKSUISSA TUOMIEN ..." 21.5.2021

Kulttuurikaaren hallitus kokoontui 20.5. ensimmäisen kerran sitten marraskuun 2020, jolloin kokoontumisvapautta rajoitettiin entisestään. Sähköpostit ovat sentään kulkeneet, vaikka toimintaa ei ole ollutkaan. Kevät on nyt kasvattanut siivet selkään ja halu kokoontua ja nähdä toisiamme silmästä silmään siintelee mielessä. Malttia silti edelleen tarvitaan ja järkeä.

Mitä päätettiin?

Kulttuurikaari ry:n vuosikokous pidetään ke 1.9. 2021 klo 15 Viisari-talossa sen hetkiset ohjeet ja tartuntatilanne huomioiden.

Toiminta – ohjelmahetket, torstaitreffit, harrasteryhmät ym.- käynnistyy niin pian kuin mahdollista. Toivottavasti alkusyksystä.

Oletko jo kuullut uutisen, että varapuheenjohtajamme Leena Aarnipuu on saanut Suomen Kulttuurirahaston elämäntyöpalkinnon. Onnittelemme!

Virkistävää ja kaunista kesää kaikille.

KULTTUURIKAARI ry

psta Pirjo-Liisa Vilenius

MUSIIKKILAITTEITA  VANAJAVEDEN  SAIRAALAAN  30.4.2021

Vanajaveden sairaala sai lahjoituksena viisi radio/ CD-soitinta, niihin kuulokkeet sekä n. 100 musiikkiäänitettä talon asukkaiden virkistykseksi. Lahjoittaja oli Kulttuurikaari ry. Puheenjohtaja Arja Ratava-Laine luovutti vapun aattona laitteet ja äänitteet sairaalan vt. ylilääkäri Tuomo Lunnikivelle ja virikeohjaaja Leena Kulmalalle.

Kulttuurikaaren esiintyjät ovat ennen pandemiaa vierailleet viikoittain Vanajaveden sairaalassa ilahduttamassa asukkaita. Laitteet eivät korvaa esiintyjiä, mutta myös mieluisten radio-ohjelmien ja musiikkien kuuntelu piristävät. Lahjan luovuttajasta ja vastaanottajista musiikki on hoitomuoto, jolla on positiivista vaikutusta ihmisen mielialaan, muistiin ja elintoimintoihin.

Covid-19 sulki vuodeosastojen ja vanhusten hoivakotien ovet ulkopuolisilta esiintyjiltä ja omaisiltakin. Rajoitukset ovat kaventaneet merkittävästi ko. laitosten asukkaiden ulkoisia virikkeitä ja elämänmenoa. Musiikkilaitteista ja äänitteistä on tarvetta muissakin hoivakodeissa. Mikäli eri yhteisöt tai yksityiset haluavat lahjoittaa niitä asukkaiden virkistykseksi, Kulttuurikaari mielellään toimii yhdyssiteenä asianomaisten kesken. Yhteyshenkilö on Arja Ratava-Laine.